Tuesday, December 2, 2008

Mesti Baca...!moga ada manfaatnya..

Assalamualaikum warahmatullah buat semua pengunjung setia blog ana.bagaimana dengan semester holiday kali ni bg semua student IPT,.moga dapat diisi dengan perkara dan aktiviti yg bermanfaat hendaknya, insyaAllah.
Antum ingat lg tak kisah yg ana pernah criterkan dulu di dlm blog ini tntang along (bkn nama sebenar) yg ingin berubah dr zaman jahiliahnya kpd jalan kebenaran. dcni ana ingin berkongsi smbungan perkembangan kisah tersebut. baru2ini, dia telah sms ana dan menceritekan masalah yg dia hadap dlm masa cuti sem ini, pabila dia pulang ke kmpung halamannya... sms nya berbunyi seperti di bawah ini (*font yg Tak Bold :msg dr dia ,*font yg Bold: jawapan n nasihat dr ana utk along)...moga apa yg bermanfaat dan berguna dpt di ambil sbg pengajaran dan kekuatan diri bg mereka yg mengalami situasi yg sama dengan along, insyaAllah...

START ...
YA allah aizat, along xpandai nk jaga kawan2 alg..alg rsa
alg ni lah kwan paling teruk . alg xmampu nk tunjukkn dorg jalan yg betul sbab alg sndiri xbtul tpi at least alg da sedar mlalui dosa2lama (setiap orang akan dan pernah wat kesilapan dan dosa2 or kesilapan yg lepaslah mengajar kita erti kehidupan dan panduan dlm menelusuri hidup didunia ini sebagai bekalan kita di akhirat nanti..) n xnk tersesat lagi.tp alg xmampu nk wat ape2 sedangkn kwn2alg rosak depan mata alg. Alg xnk dorg rasa ape yg alg rasa.alg hnya mampu nasihat n dorg yg pilih jalan yg dorg nak..tp bila dorg dh kena, alg yg terseksa. Kalo la alg kawn yg baik. Xpun banyak sekurg2nya alg mampu mnyedarkan dorg sikit.(btol kita memang nk menyedarkan dorg dgn usaha kita bg nasihat sbagainya, tp kena ingat samada dorg terima or sedar untuk berubah or mndapat hidayah Allah tu adalah kerja Allah..kita tak leh sesekali cmpur tangan atas urusan Allah..yg kita perlu buat adalah ‘bekerja’ untuk itu spt tidak putus dlm mngajak dan menasihati kawan2/shbt2 kita..k!Allah akan melihat usaha kita bukan hasilnya sbb Hidayah milik Allah..ingat tu..)tp ape yg alg ada nothing!. Along rasa diri alg xlayak jdi kawan sesapa!(jgn putus asa..Allah tak suka..menganggap diri itu dan ini dll spt berputus asa.yakinlah alg..sbb Allah tahu alg mampu la, Dia berikan alg ujian ni.mgkin ini cabaran buat alg untuk mengajak dan memperbetulkan akhlak kawan2alg yg lama tu setelah Allah beri petunjuk pada alg.cumanye kenalah bnyak bersabar dan tabah hadapi sume ni..)

Susahnya tuk alg berubah.sume mata org nmpak alg ni mseh teruk sbab kisah lama.(urm..bese r tuu..dah dorg kenal kita yg dulu..memang la take time skit untuk dorg kenal kita yg’baru’ nii..keh..!)mmg btul alg manusia yg teruk dulu n sume family alg tau bnda yg alg wat, smpaikan alg bawa k.maya (boleh dikatakan shabat yg baik la ) blik umah pun dorg mc ragu2 dgn alg.dulu alg pnah rapat dgn kwn pmpuan alg tu n knlkan dgn fmily tp akhirnya dorg tau hubungan kami rapat lbih dr kwn, tp skrg alg dh bubh n dh berusaha tnjukkan kat dorg. alg nk kpercayaan dr family alg .tu kkuatan alg . alg tersepit dlm kesungguhan dorg dlm pshabatan kami, tp algx kuat berdepan dgn dosa2 yg dorg wat, dr arak, video lucah n benda2lain. nAsihat dr mulut alg bagaikan ayam berkokok (huh ! naper lak…??mulut alg ada mcm ayam kew?..hik3..gurau jew!.). Nk tingalkan je kawan mcm tu. (terpulang pada alg. Coz mcm aizat gtau dulu, if alg rasa msih tak kuat n takot terpengaruh dgn perbuatan dulu bila msih berhubung dgn dorg, tinggalkanlah or kurangkan bercontact dgn dorg wat sementara..but if u r felt that ur faith r really strong to face them or advice them, just be ur newself now n show u r changed! Try ur best efforts utk ajak dorg kmbali ke pangkal jalan dgn pnuh hikmah..orait!).alg xsanggup byk bnda susah sng kami lalui bersama n dorg mc bersungguh2 trus brhubung dgn alg walau cmana pun. Apa alg nk wat aizat, nk pkai tudung labuh tnjukkn perubahan yg bersungguh2 alg malu aizat. Tatu tnda kesamsengan ni pun mc terukir kekal kat tangan alg. (pasal masalah tatu ni like this, if tatu yg ada pada mana2anggota tubuh badan alg tu jenis yg kekal sebati dalam daging tubuh alg dan susah untuk dibuang or mendatangkan kemudharatan jka dikikis, pembedahan dan sebagainya, maka dlm hal ini, setahu aizat, kita berserah la pada Allah.pohonla ampun sebanyak2nye pada Allah atas perbuatan dan dosa2kita yg lalu dengan kerap menunaikan solat sunat taubat dan istighfar sebanyk yg boleh, byakkan berdoa, dekatkan diri dgn Allah..insyaAlah mudah2an dgn rahmat kasih sayang Allah, Dia akan mengampunkan dosa2 kita yg lalu tu..yakinlah rahmat maghfirah Allah Taala lbih besar dr kemurkaanNya..insyaAllah..) sebenarnya nk mengenekan tudung biasa kat kepala alg ni pun rasa xlayak.(alg..tkde istilah ‘tak layak’ dlm melaksanakan perintah Allah. Sapelah kita..kita sume sama..org miskin, kaya, tua,muda,hodoh, cantik..sume org wajib patuh perintah menutup aurat , bukan hanya sekadar bertudung.Islam tak menyusahkan umatnya..dlm alQuran pn bukanlah ia state kan absolutely mesti pakai ‘ tudung labuh’, but mesti labuh sehingga menutupi bahagian bawah dada. See.! As long as tdung kita menutupi bwh paras dada dan tidak menampakkan bntuk bahagian yg tidak sepatutnya,ok la tu..Cuma bertudung labuh itu yg terbaik insyaAllah, ‘agar mereka lebih mudah untuk dikenali sehingga mereka tidak diganggu’(33:59)..)

Dulu masa alg da bertudung, prnah brape2org bdak laki ternmpak scras pisau tulisan yg terukir kat tangan alg, dorg nyanyikan lagu “minah2bertudung cacat otak” tujukan kat alg, alg btudung tp ada scras pisau budak emo kat tangan yg alg pnah wat masa kat mukah dlu n xbole ilang.Tuhan je yg tau perasaan alg masa tu, tpi alg kuatkan nekad gak trus bertudung. Dulu alg berpakaian llaki.rmbut llaki.(aihh..asal rmbut laki lak..?erm, xpe..along kan perempuan dan rambut tu bkn satu masalah sbb ia kan boleh memanjang..so, mulalah utk bela rambut pjg skit mulai hari ini..he2.sonang baitu!) Sekarang bila kawan2 nmpak alg ladies n bertudung n ketawakan alg ,alg kuatkan ati trus gak berubh n xnk mcm dulu gik alg x iraukan ckp kwn2. Tp tuk pi lbih jauh alg blum ada kekuatan aizat. Tp ape yg alg da wat mc xckup………terseksanyer jiwa alg.(memangla along..its ok,Laa Tahzan!..iman kita sume sama standard Allah ciptakan..'YAZID WA YANQUZ" :NAIK DAN TURUN. Org yg bese2 pn msih tak cukup dgn pembinaan iman setakat itu sja. disebbkn iman kita naik turun la, bkn alg sja mlah sume org kena snts istiqomah dan istimrar dlm membina dan mngukuhkan iman masing2 ila yaumil qiamah.teruskan usaha mncari hidayah Allah, bertaqarrub dgn Allah, belajar dan kaji ilmu Islam selagi boleh, ilmu Allah sgt luas..insyaAllah dgn usaha kita ke jalan Allah ni lah sumber kekuatan kita coz yakinlah Allah akn bantu dan tunjukkan jalan2 (bkn1 tp banyak jalan yg Allah dh janjikan dlm AlQuran) kpd sesiapa yg ingin mncari RedhaNya,insyaAlah mudah2n..) Jauhnya perjalanan alg lgi..alg tetap xdpt tutup dosa3dulu dr mata family alg ..mudah2n alg dpat bertahan dgn sume ni.. (insyaAllah along..yg penting kena banyakkan SABAR,USAHA,DOA dan ISTIQOMAH (SUDI).Memang bkn mudah utk berubah tp bkn juga mustahil .Sbg analogi karat yg ada pd sebatang besi. bila karat tu tak dibuang dan dicat semula pastinya besi tersebut akan rapuh dan mudah di bengkokkan dan patah!sbb tu utk membaiki dan mncantikkn besi tu, kita perlu bersihkan dulu dgn kertas pasir, cthnya,utk buang karat tu dan pastinya masa gosok besi tu dgn krtas pasir tu,besi trsebut mgkin akn rasai sdikit sakit tetapi hnyalah utk smntara. dan apabila hilang sudah karatnya barulah akn dicat semula atau di spray spy lebih cantik. Nah!samalah besi tudianalogikan spt hati kita yg penuh dgn karat2jahiliah yg berada di dalamnya.dlm masa kita membuang sikap or perbuatan ms zmn jahiliah kita, mgkin kita akn sdikit 'sakit', xsabar, diuji dgn bermcm2godaan dan cabaran. so, kita msti bertahan dan sbar dgn ujian2tu.pohonlah kekuatan dr Allah dlm mngharungi sgala ujian2trsebut,sesungguhnya kpd Dia lah kita kembali dan daripada Dia lah kekuatan yg kita miliki."Perubahan memerlukan Kekuatan dan kekuatan itu tidak boleh tidak kita yg kena bina sndiri"..insyaAllah yakinlah dgn pertolongan dr Allah..keh!wallahu'alam.) doakan alg aizat, alg sgt perlukan shabat yg dpt terus ingatkn alg. Kdg2alg lemah slemah2nya..erm… (insyaAllah..ana sedia membantu semampu yg bleh jika along perlukan pertolongan.jgn sesekali rasa segan dan rendah diri utk berkawan dgn shabat2 yg baik diluar sana. mereka sentiasa mengalu2kn kehadiran insan spt anti dlm perjuangan hidup ni.yg penting sekali mesti ingat 1, JANGAN SESEKALI BERPUTUS ASA DR RAHMAT ALLAH..Teruskan jihad anti dlm melawan nafsu dan dlm proses mentarbiah diri anti serta org lain, insyaAllah..)

2 comments:

Wirdas habib said...

Salam..erm kisah yg enti share ni sgt bgs...cara enti menasihati sgt sesuai jgk..tp itulah mslh remaja hari ini yg tkt utk bermujahadah disebabkan tkt mnerima cacian dan ejekan kwn2 dr tktkan seksa Allah yg akan dtg..scr reality nye..ana phm perasaan alg tu yg menghadapi kesukaran utk bermujahadah krn arus jahiliyah lebih kuat dr arus islamisasi...ape yg boleh ana cdgkan berilah keyakinan pd alg tu terhdp blsn Allah apabila dia bermujahadah..dan jadilah teman die yg membimbing die kembali kpd islam yg sebenar sehingga iman die benar2 kuat dan tebal...nice work and truskan berdakwah :)

Nur said...

jazakallah ya akh..ana sgt2 bersyukur ditemu kan dgn insan ini.ana turut merasakan kesakitan jiwa bila berhadapan dgn pelbagai ujian dan semangat mujahadahnya utk berubah.sayang sangat dgn insan mcm ni jika terlepas dari tali Allah.sbb tu ana sanggup mengorbankan masa ana untuk terus mentarbiah insan ini wlaupn dlm minggu peperiksaan. ana sgt2 kagum dgn semangat dia utk berubah, dtg ngaji kt bilik ana, pg2lak tu..huk2, smpai ckgunya pn blm bangun tido lg.la3..!doakan ana dan shbt2 dicni dlm mperjuang dan menyebarkan islam di bumi borneo ini, insyaAllah..